Projektit

Espoon Cave-pilotti: Viiskorpi

Vuonna 2022 toteutetussa Aalto-yliopiston ja Espoon kaupungin yhteishankkeessa toteutettiin vuorovaikutteinen suunnitteluprosessi, joka tukee Viiskorpi-Kalajärvi kaavarungon suunnittelua. Projektiryhmä koostui Espoon kaupungin sekä Aalto-yliopiston henkilökunnasta ja opiskelijoista.

Tausta 

Viiskorpi on kylämäinen n. 360 asukkaan alue Pohjois-Espoossa. Espoon kaupunki on laatinut Viiskorven ja sen naapurissa sijaitsevan Kalajärven alueille maankäytön tarkastelun, joka tähtää alueen ilmastoviisaaseen kehittämiseen. Viiskorvesta kaupunki tahtoo kehittää uuden asumisen sekä yrittämisen keskuksen 8000 asukkaalle. 

Kaupungin tavoitteena on laatia alueelle kaavarunko eli oikeusvaikutukseton yleispiirteinen maankäytön suunnitelma, joka ohjaa tulevaa asemakaavoitusta. Koska kaavarunko ei ole lainsäädännössä määritelty kaava, eivät sitä koske MRL:n mukaiset velvoitteet vuorovaikutuksesta ja osallistumisesta. Espoon kaupunki on kuitenkin toteuttanut alueen aiemmassa suunnittelussa vuorovaikutteista otetta, ja osallistuminen halutaan liittää vaikuttavalla tavalla myös kaavarunkotyöhön. Lähtökohtana vuorovaikutukselle toimi myös Mun Espoo kartalla –kyselyaineisto, jossa espoolaiset ovat kertoneet alueeseen liittyvistä kokemuksistaan ja kehittämisideoistaan syksyllä 2020. 

Tavoitteena hybridivuorovaikutus

Espoon CAVE-pilotin tavoitteena oli luoda toimiva ja älykäs kommunikatiivinen prosessi hyödyntäen Aallon CAVE-tilan teknologioita sekä tietomallipohjaisen suunnittelun mahdollisuuksia. Kahden CAVE-työpajojan rinnalla toteutettiin Maptionnaire-kyselyt, joilla mahdollistettiin osallistuminen samoihin kysymyksiin myös niille, jotka eivät päässeet työpajoihin. 

Sovelsimme ns. prosessisensitiivisen suunnittelun mallia (Staffans, A., Kahila-Tani, M., Geertman, S., Sillanpää, P., & Horelli, L. (2020). 
Communication-oriented and process-sensitive planning support. International Journal of E-Planning Research.)​
Tavoitteena oli osallistumisen jatkumo

Halusimme varmistaa, että osallistietotieto siirtyy suunnittelun eri tasojen välillä (maankäytön tarkastelusta kaavarunkoon). Tutkimme myös osallisten osallistumiskokemuksen kehittymistä vuorovaikutuksen kehittämisen myötä.

Julkaisut

Harsia, E., & Nummi, P. (2024). Urban planning as ‘great dialogue’? Developing polyphonic planning practices in a process of hybrid participation, case Viiskorpi, Espoo, Finland. Planning Practice and Research39(5), 855-875. https://doi.org/10.1080/02697459.2024.2377232

Nummi, P., Harsia, E., Rossi, S., & Staffans, A. (2023) Participants’ experiences of hybrid public participation, case Viiskorpi framework plan, Espoo, Finland. [Konfferenssiartikkeli] The 18th International Conference on Computational Urban Planning and Urban Management. https://doi.org/10.17605/OSF.IO/6YR5V

Hankkeessa toteutettiin myös kaksi diplomityötä, jotka liittyvät osallistumisen jatkumoon, sekä uusien asuntosuunnittelun typologioiden tutkimiseen Viiskorven alueelle

Lisätietoa projektista

Aika:

2022

Asiantuntijat:

Pilvi Nummi, Eveliina Harsia