| | |

Kaupunkitutkimuksen päivät tulevat taas toukokuussa

Tervetuloa keskustelemaan digitaalisten alustojen merkityksestä kaupunkisuunnitteluun liittyvän asiantuntijatiedon tuottamisen ja jakamisen kanavina!

Vuoden 2025 Kaupunkitutkimuksen päivien teemana on Tarinoiden kaupunki. Meillä olisi paljonkin tarinoita kaupungeista kerrottavana ja kerättynä, ihan tuoreitakin Malmilla tänä talvena toteuttamastamme kokeiluhankkeesta. Halusimme kuitenkin lähestyä aihetta hieman erilaisesta näkökulmasta. Aloimme pohtia millä tavalla digitaalisten alustojen hyödyntäminen kaupunkisuunnitteluun liittyvän asiantuntijatiedon kanavina on muuttunut vuosien varrella ja miten niitä käytetään nyt. Entä tulevaisuudessa?

Kaupunkisuunnittelusta on kirjoitettu digitaalisilla alustoilla niin kauan kuin niitä on ollut saatavilla, mutta asiantuntijoiden omaehtoisen sisällöntuotannon roolia kaupunkisuunnittelussa ei ole systemaattisesti tutkittu.

Yksi varhaisimmista sosiaalisen median muodoista, blogi syntyi 1990-luvulla, kun sisällön tuottaminen Internetiin yleistyi ja yhä useammilla alkoi olla pääsy verkkoon. Blogialustoilla oli alusta alkaen myös vuorovaikutusta: blogit keskustelivat keskenään linkittämällä muiden kirjoituksiin ja kommentoimalla niitä. Näin blogit muodostivat keskusteluympäristön, blogosfäärin, jossa ei kilpailla keskenään vaan jaetaan ja jalostetaan tietoa vuorovaikutteisesti. Ennen pitkää perinteiset blogit vaikuttivat jäävän nopeamman someviestinnän, kun esim. Twitter (nyk. X) yleistyi asiantuntijaviestinnässä.

Viime aikoina epäasiallinen käytös ja trollaaminen somessa on lisääntynyt. Suosituimpien some-alustojen taustaorganisaatioiden monopolisoituminen ja niiden edustama arvomaailma horjuttaa mm. Instagramin, Facebookin ja X:n asemaa. Esimerkiksi faktantarkistuksen rajoittaminen vähentää alustoilla jaettavan tiedon uskottavuutta ja heikentää edelleen keskustelun ja vuorovaikutuksen laatua. Siten sosiaalisen median kielteiset puolet ovat muuttaneet myös asiantuntijoiden suhdetta verkkoviestintään ja siinä aktiivisesti mukana olemiseen.

Miten siis verkossa tapahtuva vuorovaikutus vaikuttaa siihen, miten ja ketkä kaupunkisuunnittelusta digitaalisilla alustoilla kirjoittavat ja puhuvat?

Kaupunkitutkimuksen päivien työryhmässämme avaamme keskustelun siitä, mikä on ollut, on ja tulee olemaan sosiaalisen median ja digitaalisten alustojen rooli kaupunkisuunnitteluun liittyvien tarinoiden ja tiedon jakamisessa ja käyttämisessä. Toteutamme työryhmän vuorovaikutteisena ja keskustelevana työpajana. Kutsumme mukaan digitaalisten alustojen (esim. blogi, youtube, podcast) käyttäjiä sekä alustojen lukijoita, kuuntelijoita ja katsojia.

Lue lisää esitelmäkutsusta Kaupunkitutkimuksen päivien sivuilta. Tervetuloa mukaan!

Kaupunkitutkimuksen päivät järjestetään 15.-16.5.2025 Helsingissä Tieteiden talossa. Esitelmäkutsu on auki 10.3.-4.4.2025. 

RSS
Seuraa sähköpostilla
LinkedIn
Share
Copy link
URL has been copied successfully!

Kirjoittaja

Tiina Merikoski

Olen vuorovaikutteisiin suunnittelumenetelmiin perehtynyt maisema-arkkitehti ja tekniikan tohtori. Tässä blogissa kirjoitan hankkeista ja aiheista liittyen muun muassa yhteiskehittämiseen ja asukasvuorovaikutukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *