| | | |

Visualisoinnit kaupunkisuunnittelussa – mitä niillä kerrotaan ja miten niitä luetaan?

Kaupunkisuunnittelun havainnekuva, jota on kommentoitu fiilistarroilla.

Visualisoinneilla kuvataan ja tarkastellaan mahdollisia tulevaisuuksia ja ne ovat tärkeä osa suunnittelutyötä. Korkealaatuisilla havainnekuvilla viestitään usein monimutkaisista suunnitteluratkaisuista sekä alueen kehittämiseen liittyvistä laadullisista tavoitteista. Julkisuudessa kuvat voivat ohjata keskustelua ja kehystää suunnittelukysymyksiä tavoilla, joita ei aina osata ennakoida.

Kupittaan kärjen kumppanuushankkeessa on viimeisen puolentoista vuoden aikana laadittu viitesuunnitelma Kupittaan aseman ympäristön ja Turun Tiedepuiston läntisen osan alueelle asemakaavamuutosta varten. Samalla koko Turun Tiedepuiston visio on päivitetty vastaamaan muuttuneisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Minulla on ollut ilo olla mukana kumppanuushankkeessa viestinnän ja vuorovaikutuksen erityisasiantuntijana samoin kuin projektipäällikkönä Tiedepuiston visiotyössä. Siten olen päässyt seuraamaan suunnittelu- ja kaavoitustyötä aitiopaikalta. Samalla on ollut mielenkiintoista nähdä miten moniulotteinen ja laaja yhteistyöhanke rakentuu ja etenee.

Kaavaprosessiin liittyvän viranomaisvuorovaikutuksen ohella olemme järjestäneet myös muita mahdollisuuksia keskusteluun hankkeen myötä tavoiteltavien kaupunkirakenteellisten muutosten ympärille. Esimerkiksi toukokuussa 2023 järjestimme Kärkipuhetta-yleisötapahtuman, jossa kerrottiin hankkeen ajankohtaiset kuulumiset ja avattiin kutsuvieraspuheenvuorojen avulla tulevalle rakentamiselle ja kaupunkiympäristölle asetettuja laadullisia tavoitteita.

Mielenkiintoinen ulottuvuus on lisäksi se, että työtä seurataan Aalto-yliopiston Kupittaan kuvat -tutkimushankkeessa, jossa kiinnostuksen kohteena on erilaisten visualisointien yhä suurempi merkitys kaupunkisuunnittelussa. Visualisoinneilla on tärkeä rooli sekä Turun Tiedepuiston vision tavoitteiden havainnollistamisessa että Kupittaan kärjen suunnittelussa ja kehittämisessä.

Turun päivässä keräsimme kaupunkilaisten näkemyksiä havainnekuvista

Tänä syksynä otimme osaa jo toista kertaa Turun päivään esittelemällä Kupittaan kärjen kumppanuushanketta kaupungintalolla. Tällä kertaa yhdistimme tapahtumaan myös Tiedepuiston päivitetyn vision esittelyn sekä Kupittaan kuvat -tutkimushankkeen intressit. Päivän ohjelma laadittiin ja toteutettiin yhteistyössä kumppanuushankkeen vuorovaikutuksen ydinryhmän sekä tutkija Jenni Kuopan kanssa.  

Turun päivän ohjelman tavoitteena oli kerätä tietoa erityisesti tutkimushanketta varten siitä, mitä kaupunkilaiset Turun Tiedepuiston ja Kupittaan kärjen havainnekuvista ajattelevat. Tämä on tärkeää, sillä visualisointien avulla viestitään monimutkaisista suunnitteluratkaisuista ja alueen kehittämiseen liittyvistä laadullisista tavoitteista. Kuvat rakennetaan hyvinkin tarkasti kuvaamaan mahdollisia tulevaisuuksia ja ne ovat osa suunnittelutyötä. Julkisuudessa kuvat voivat ohjata keskustelua ja kehystää suunnittelukysymyksiä tavoilla, joita ei aina osata ennakoida.

Turun päivään valikoitiin yhteensä 12 erilaista havainnekuvaa. Kuvat esittivät mahdollisia tulevaisuuden näkymiä eri paikoista Tiedepuiston ja Kupittaan kärjen kortteleista. Mukana oli myös korttelikokonaisuutta havainnollistavia ilmakuvia. Pyysimme kaupungintalolla vierailevia tutustumaan kuviin ja merkitsemään tarroilla näkymistä kiinnostavimmat ja miellyttävimmät sekä ne, jotka herättivät negatiivisia tunteita. Valintoja sai myös perustella sekä meille läsnäolijoille paikan päällä että kirjallisesti kuvien viereen.

Kolme tunnelmakuvaa Turun päivän tapahtumasta, jossa esiteltiin kaupunkikehittämisen hankkeita ja havainnekuvia.

Turun päivän kävijät innostuivatkin upeasti kommentoimaan esillä olleita havainnekuvia, ja ”äänestystehtävä” sekä vapaasti jätetyt kommentit toivat esiin tutkimuksen kannalta kiinnostavia näkökulmia. Havainnekuvat selvästi herättävät voimakkaitakin mielikuvia paikan tulevaisuudesta ja niihin on suhteellisen helppo ottaa kantaa. Kiinnostavaa olisi jatkossa kerätä vielä tarkempaa tietoa siitä, miksi tietyt kuvat erottuivat selvästi monille mieluisina ja viehättävinä, kun taas jotkut herättivät enemmän kielteisiä mielikuvia. Kyse on paitsi sisällöstä, myös esitystavoista. Kuvien paikkasidonnaisuus jäi myös mietityttämään – vaikka kuvia pidettiin yleisesti ottaen vaikuttavina ja niiden esittämiin tulevaisuuskuviin suhtauduttiin pääosin myönteisesti, moni osallistuja kaipasi myös selvempiä viitteitä ja yhteyttä Turkuun tai tunnistettaviin paikkoihin.

Meidän järjestäjien mielestä tilaisuudessa oli mukava tunnelma ja kuvien äärellä keskustelu oli luontevaa. Onnistuimme hyvin tavoittamaan laajan osallistujajoukon, saamaan heidät hetkeksi kuvien äärelle ja keräämään tietoa heille syntyneistä mielikuvista. Pidemmille keskusteluille ja syvällisemmille pohdinnoille olisi vielä voinut osoittaa vaikkapa jonkin rauhallisemman kulman tilasta.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Kupittaan kuvat -tutkimushankkeen tutkijan Jenni Kuopan kanssa. Tutkimuksesta saa lisää tietoa Jenniltä (jenni.kuoppa@aalto.fi)

RSS
Seuraa sähköpostilla
LinkedIn
Share
Copy link
URL has been copied successfully!

Kirjoittaja

Tiina Merikoski

Olen vuorovaikutteisiin suunnittelumenetelmiin perehtynyt maisema-arkkitehti ja tekniikan tohtori. Tässä blogissa kirjoitan hankkeista ja aiheista liittyen muun muassa yhteiskehittämiseen ja asukasvuorovaikutukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *