Vision yhteissuunnittelu polkaistiin käyntiin asukastilaisuudella ja karttakyselyllä
Projektin yhteiskehittäminen on nyt aloitettu! Ensimmäinen asukastilaisuus järjestettiin Kirkkonummen VPK-talolla 7.6.2023 ja siihen otti osaa vajaa 30 henkilöä.
Asukastilaisuudessa kartoitimme asukkaiden ideoita ja toiveita alueen kehittämisestä. Tilaisuuden tarkoituksena oli lisäksi kertoa alueen asukkaille projektista sekä tarjota mahdollisuus osallistujille kysyä hankkeesta ja sen tavoitteista.
Kevään aikana olemme koonneet lähtöaineistoja laajasti, tutustuneet niihin ja koonneet niihin perustuvan tilannekuvan. Siten toinen keskeinen tavoite oli kerätä asukkailta tietoa alueesta täydentämään muita visiotyön lähtötietoja.
Tiedonkeruu toteutettiin ryhmissä keskustellen karttojen avulla, miten alueella eletään: mitkä paikat, kulkureitit ja palvelut ovat asukkaille tärkeitä ja mieluisia. Illan aikana keskityttiin nykyhetken ohella tulevaisuuden toiveisiin ja kehittämisideoihin.
Asukasyhdistyksen verkkosivuilla oli mahdollisuus vastata samoihin kysymyksiin karttapohjaisen kyselyn kautta. Näin saatiin kerättyä tietoa myös heiltä, joilla ei ollut mahdollisuutta osallistua iltatapahtumaan. Kysely oli avoinna 25.5.-25.6.2023 ja saimme siihen 17 vastausta. Karttamerkintöjä kertyi yhteensä yli 160 kpl.
Kyselyssä vastaajan oli mahdollista merkitä kartalle mielipaikkojaan ja -reittejään. Karttamerkintöjen ohella oli mahdollisuus kertoa paikoista sanallisesti, mikäli kartalle vastaaminen oli hankalaa tai epämieluisaa.
Kyselyllä kartoitettiin myös asukkaiden kehittämistoiveita. Kartalle oli mahdollista merkitä kehitettäviä paikkoja ja reittejä sekä toiveita uusista palveluista, rakennuksista, reiteistä tai muista kohteista, joita alueelle toivoisi. Kehittämistoiveita oli niin ikään mahdollista kertoa ja tarkentaa avoimessa vastauskentässä. Lisäksi kysyimme asukkaiden huolenaiheita: mikä Lounais-Kirkkonummen kehityksessä huolestuttaa ja minkälaisia muutoksia ei missään tapauksessa alueelle toivota.
Asukastilaisuudessa kerätyt vastaukset ja verkkokyselyn tulokset käytiin läpi, analysoitiin ja ne muodostavat keskeisen perustan visiosuunnitelmalle. Syksyllä jatketaan yhteiskehittämisen parissa!
Yhteistyöllä ja vuorovaikutuksen tapoja ja kanavia kehittämällä koko yhteisön luovuus ja osaaminen voidaan valjastaa kaupunkien ja alueiden suunnittelun käyttöön. Samalla kannustetaan asukkaita ja muita alueiden käyttäjiä ottamaan enemmän vastuuta elinympäristöstään.
Kirjoittaja
Tiina Merikoski
Olen vuorovaikutteisiin suunnittelumenetelmiin perehtynyt maisema-arkkitehti ja tekniikan tohtori. Tässä blogissa kirjoitan hankkeista ja aiheista liittyen muun muassa yhteiskehittämiseen ja asukasvuorovaikutukseen.