Koko kylä ideoi… visiosuunnitelman omasta asuinympäristöstään
Entä jos asukkaat tuottaisivat itse näkemyksen asuinympäristönsä tulevaisuudesta? Sellaisen, joka voisi viitoittaa alueen tulevaa kaavoitusta ja kehittämistä – ja suoraan tukea kaupungin tuottamaa suunnittelutyötä.
Lounais-Kirkkonummen asukasyhdistys LoKi ry käynnisti omasta aloitteestaan Projekti Westside -visiohankkeen alkuvuonna 2023. Hankkeen lähtökohtana oli asukkaiden kasvanut huoli alueen kehittämisen suunnasta. Asukasyhdistys halusi tuoda keskusteluun kokonaisvaltaisen näkemyksen alueen tulevaisuudesta ja potentiaalista. Tavoitteena oli luoda kestävään tulevaisuuteen tähtäävä aluekehittämisen visiosuunnitelma, jossa paikallisuus nähtäisiin voimavarana.
Asukasyhdistys halusi houkutella alueen asukkaita ottamaan osaa ja tuottamaan ideoita yhdessä. Hankkeessa järjestettiinkin kaksi asukastyöpajaa ja niiden rinnalla karttakyselyt. Ensimmäisessä työpajassa asukkailta kysyttiin mistä he pitävät asuinalueellaan ja mitä he arvostavat, ja vastaavasti mitä ja miten aluetta tulisi kehittää. Sekä työpajassa että kyselyssä tehtävänanto oli muotoiltu samalla tavalla ja vastaukset merkittiin kartalle. Näin saavutettiin osallisia työpajaa laajemmin ja kaikkien osanottajien vastaukset voitiin yhdistää yhdeksi karttaesitykseksi.
Ensimmäisen vaiheen tuloksia peilattiin lähtöaineistoihin, joita olivat esimerkiksi olemassa olevat suunnitelmat, kehityskuvat ja luontoselvitykset, ja tulosten pohjalta laadittiin vision luonnos. Syksyllä 2023 työtä jatkettiin niin ikään asukastilaisuuden ja kyselyn yhdistelmällä. Tällä kertaa asukkaita pyydettiin kommentoimaan luonnosta. Tämän jälkeen visio viimeisteltiin ja koko aineisto koottiin raportiksi.
Visiotyön tulokset tiivistettiin kolmeksi teemaksi, maankäytön periaatteeksi:
- Luontoarvojen ja viheralueiden verkoston vahvistaminen
- Kulttuuriympäristön ylläpitäminen
- Asuinrakentamisen ja palveluiden painopisteet
Tuloksista nousi vahvasti esille tahto säilyttää ja vahvistaa alueen tärkeitä ominaispiirteitä kuten esimerkiksi merellinen sijainti, ainutlaatuinen kulttuuriympäristö ja -historia sekä ekologisen verkoston toimivuuden varmistaminen. Suunnitelmassa esitetyillä ratkaisuilla aluetta voidaan uudistaa voimakkaastikin toimenpiteillä, joilla on myönteinen vaikutus koko kunnalle. Suunnitelma tukee maankäytön ja yhdyskuntasuunnittelun ajankohtaisia ja nousevia teemoja, kuten kokonaisheikentämättömyyden periaatetta, kansallisia ja alueellisia ilmastotavoitteita sekä eri toimintoja sekoittavaa maankäyttöä, jossa tavoitteena on kaikille toimijoille viihtyisä ja elävä toiminta- ja elinympäristö.
Kokemus hankkeessa toteutetusta yhteiskehittämisestä oli positiivinen ja innostava. Asukastyöpajoissa käyty keskustelu ja karttakyselyihin saadut vastaukset osoittavat alueen asukkaiden olevan kehittämisorientoituneita, idearikkaita ja halukkaita ottamaan osaa oman elinympäristön tulevaisuuteen ja kehittämisen liittyvään päätöksentekoon. Projektin loppussa kerätystä palautteesta ilmenee, että asukkaiden omaehtoisen suunnittelun tukeminen koetaan pääsääntöisesti tärkeäksi. Siihen, millä tavoin asukaslähtöinen visiosuunnittelu vaikuttaa kunnan kehittämiseen, suhtaudutaan kuitenkin ristiriitaisesti. Vaikuttavuuden kannalta olennaista on, miten omaehtoinen suunnittelu pystytään tulevaisuudessa kytkemään osaksi hallintojohtoista suunnittelukulttuuriamme.
Westside on esimerkki projektista, joka on täysin asukaslähtöisesti, asukasyhdistyksen omasta aloitteesta pyrkinyt tukemaan Kirkkonummen kehittämistä ja kaavoitusta ja siten toteuttanut Kirkkonummen kuntastrategiaan 2024-2030 nimettyjä yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön liittyviä tavoitteita.
Yhteistyöllä ja vuorovaikutuksen tapoja ja kanavia kehittämällä koko yhteisön luovuus ja osaaminen voidaan valjastaa kaupunkien ja alueiden suunnittelun käyttöön. Samalla kannustetaan asukkaita ja muita alueiden käyttäjiä ottamaan enemmän vastuuta elinympäristöstään ja tuotetaan tietoa paikallisesta potentiaalista kaavoitusta ja alueen kehittämistä varten.
Kirjoittaja
Tiina Merikoski
Olen vuorovaikutteisiin suunnittelumenetelmiin perehtynyt maisema-arkkitehti ja tekniikan tohtori. Tässä blogissa kirjoitan hankkeista ja aiheista liittyen muun muassa yhteiskehittämiseen ja asukasvuorovaikutukseen.